Na zeliščnem vrtu Trebnik v Slovenskih Konjicah bo v soboto 2. aprila s pričetkom ob 9. uri potekala druga delavnica o kooperativni pridelavi ekološke zelenjave in zelišč na urbanih ekoloških vrtovih. Za več informacij in potrditev vaše udeležbe na delavnici kontaktirajte strokovnega vodjo urbanih eko vrtov: Marka Gomboca: E: marko.gomboccc@gmail.com. M: 031 292 700
Kooperativna pridelava na urbanih ekoloških vrtovih Zeliščnega vrta Trebnik temelji na brezplačni uporabi parcel (vrta) za posameznike, družine in skupine pridelovalcev, ki želijo za lastno potrebo in za prodajo viškov na lokalnem trgu pridelovati različne vrste zelenjave in zelišč.
Skupna površina namenjena za razdelitev na parcele različnih velikosti je okoli 0,8 hektarjev. Parcele – vrtovi bodo v treh velikostih, tako da bo možnost izbire glede na potrebe posameznikov in družin. Najmanjše, 20 m2 velike parcele bodo v prvi vrsti namenjene posameznikom, parom in manjšim družinam. Srednje velike bodo za družine, manjše skupine posameznikov, ki so pripravljeni obdelovati večji vrt. Največje in sicer 60m2 velike parcele, pa bodo namenjene večjim družinam, skupinam in brezposelnim osebam ki bodo s pridelavo in prodajo viškov tudi tudi dodatno zaslužili.
Pridelovalci bodo na urbanih eko vrtovih pridelovali pod strokovnim vodstvom Marka Gomboca, upoštevajoč zakonodajo in uredbe za ekološko pridelavo. Pridelovalecem bo socialno podjetje Kooperativa Konjice zagotovila mentorstvo in prenos znanj o pridelavi določenih vrst zelenjadnic in zelišč.
Da se posamezne vrste zelenjadnic in zelišč ne bodo preveč ponavljale se bo obseg in raznolikost pridelave zelenjave in zelišč načrtoval s strani Kooperative Konjice pod strokovnim vodstvom vodje urbanih vrtov Marko Gomboc. Cilj, ki se pri tem zasledujemo je pestra in sezonsko raznolika ponudbi zelenjave in zelišč.
Na delavnicah, ki bodo sledile v aprilu, bodo bodoči člani kooperative seznanjeni s pravilnikom v katerem dobo napisane pravice in dolžnosti posameznega pridelovalca. V želji po uspeši vzpostavitvi kooperativne pridelave se od članov kooperative pričakuje resnost in odgovornost pri obdelovanju zemlje v skladu s smernicami o ekološki pridelavi zelenjave in zelišč, začimb.
Nabor zedlenjadnic za pridelavo na ekoloških urbanih vrtovih:
-različne sorte solate, tako da se lahko prideluje skozi vse leto
-paradižnik (tudi češnjevec), paprika (več sort), feferoni (pekoči, nepekoči), cvetača, brokoli, brstični ohrovt, zelje, koleraba, por, čebula, česen, fižol, grah, kumare, bučke, jedilne buče (hokaido), krompir (tudi sladek krompir – batate, topinambur), korenje (rumeno, rdeče), zelena, rukola, jajčevec, peteršilj, fižola,..
Nabor zelišč za pridelavo na ekoloških urbanih vrtovih: (tako za čaje kot kulinariko):
Limonina meta, citronka, melisa, žajbelj, ameriški slamnik, timijan, poprova meta, pegasti badelj, bazilika, origano, rožmarin, drobnjak, rabarbara, stevija, ingver, majaron, šentjanževka…
Nabor trajnic za pridelavo na ekoloških urbanih vrtovih:
Posadile se bodo tudi trajnice kot so maline, ameriške borovnice, robide, ribez, aronija.
V Sloveniji imamo ogromno avtohtonih sort, ki so vajene naše zemlje in podnebja zato stremimo k gojenju le-teh.
Nekaj utrinkov:
Za več informacij o pogojih vključitvi v kooperativno pridelavo zelenjave in zelišč lahko kontaktirate:
Ela Dolšak
E: ela.dolsak@gmail.com
M: 068 143 097
Marko Gomboc:
E: marko.gomboccc@gmail.com
M: 031 292 700
Fb dogodek: https://www.facebook.com/events/143192322741831/