Eko lonček za sadike v tujini že išče tržne priložnosti

Eko lonček za sadike, izdelan iz naravnih materialov in biorazgradljiv pod pogoji industrijskega kompostiranja ter biorazgradljiva posodica za zeleni gospodinjski odpad, ki je razgradljiva v treh tednih, sta bili uvrščeni med najboljše štiri ideje Začetne podjetniške ideje z družbenim učinkom. Ta je potekala tudi v podjetniškem centru KonektOn na Kozini. A pot obeh izdelkov z neizmernim tržnim potencialom se z akademijo še zdaleč ni zaključila. Eko lonček za sadike je namreč v treh različnih paketnih ponudbah že na prodajnih policah.

Skupni imenovalec tako eko lončka za sadike kot biorazgradljive posodice za zeleni gospodinjski odpad je ekipa Eve Štraser iz podjetja Bokri, ki se med drugim ukvarja s sestavo različnih komponent iz polimerov in bioplastike. Že ob zaključku podjetniške akademije z družbenim učinkom je Štraserjeva napovedovala hiter vstop na trg, predvsem z dvema različicama paketov eko lončkov v mini in maksi različici z zemljo in ekološkimi semeni.

»Od 10. decembra lani smo prodali 500 kompletov biorazgradljivih lončkov, ki smo jim dodali še semena slovenske ekološke semenarske hiše in zemljo, ki jo potrebujemo pri sajenju. Od 20 do 30 podjetij smo tako opremili s poslovnimi darili, predvsem pa smo si želeli ljudi v lokalnem okolju opozoriti nase, na podjetje Bokri in dejavnost, ki jo opravljamo,« je povedala Eva Štraser. S kompleti eko lončkov s semeni so bili prisotni na božično-novoletnem sejmu v Slovenj Gradcu, v Mladinskem centru Radlje ob Dravi pa so z mladimi udeleženci zasadili vsak svoj ekološki vrt in ga odnesli domov. »Okolico želimo opozoriti, da se tudi pri nas ukvarjamo s trajnostno izdelavo izdelkov iz biopolimerov, ki so lahko inovativno, drugačno darilo, ki je okolju prijazno,« je povedala Štraserjeva in dodala: »Podjetniška akademija z družbenim učinkom je prinesla ne le nov zagon pri razvoju našega izdelka, ampak tudi nove poslovne povezave. S podjetjem Sejmo.si (ki je v okviru podjetniške akademije z družbenim učinkom razvijalo idejo Pravo seme) smo pridobili novega partnerja, ki je postal del naše prodajne mreže.«

Čeprav se biopolimeri uveljavljajo na evropskem tržišču, pa je bilo iskanje ustreznega dobavitelja, ki bi podjetju Bokri zagotovil dobavo večjih količin v industrijskem kompostu razgradljive plastike, precejšen izziv. A ekipa iz podjetja Bokri dokazuje, da so tudi takšne prepreke premagljive. Za spomladanske setve so namreč pripravili nov komplet biorazgradljivih lončkov z biorazgradljivimi rokavicami, ki omogočajo okolju prijaznejše vrtnarjenje. »Tudi pri prodaji novega kompleta ostajamo povezani s Sejmo.si, predvsem pa je naše biorazgradljive lončke v prodajo uvrstila ekološka semenarska hiša iz Trzina. Prav tako na testiranje k posrednikom iz Nemčije in Avstrije prav v teh dneh odhajajo komplete biorazgradljivih lončkov v zeleni barvi.«

»Nobene poslovne ideje ni mogoče testirati iz naslonjača. Tega se je Evina ekipa držala vso podjetniško akademijo in z izjemnim tempom izpopolnjevala svoj poslovni model, premišljeno snovala svoj akcijski načrt za vstop ne le na slovenski, ampak tudi globalni trg, hkrati pa našla prostor še za razvoj komplementarnih izdelkov, ki dopolnjujejo ponudbo ekološko razgradljivih proizvodov,« je povedala direktorica podjetniškega centra KonektOn, dr. Karmen Rodman. »Prvi rezultati so dober obet tudi za drugo idejo, ki jo je ekipa Eve Štraser razvijala na podjetniški akademiji, biorazgradljivo posodico za zeleni gospodinjski odpad,« je še dodala Rodmanova.

Glede biorazgradljive posodice za zeleni odpad Štraserjeva pravi, da so testno brizganje izvedli v začetku februarja s štirimi različnimi biorazgradljivimi materiali, primernimi za kompostiranje na domačem kompostu. Bilo je uspešno, izdelki so že v fazi testiranja, prav kmalu bodo znani tudi rezultati. A o tem kdaj drugič.

Eko lončke za sadike v treh različnih paketnih izvedbah lahko poiščete v ekološki semenarski hiši Amarant, na Sejmo.si in na spletni strani podjetja Bokri. Z okolju prijaznim vrtnarjem ne poskrbimo le zase, ampak trajnostno prispevamo k ohranjanju okolja za prihajajoče generacije. Prav ta del podjetniške ideje je tisti, ki ustvarja dolgoročni družbeni učinek in ga je treba podpreti.

»The best way to predict future is to design it.« (Bucminster Fuller)

Nazaj na vrh