Festival Svetovni dan Rominj 2016

Združenje EPEKA, socialno podjetje, v okviru praznovanja Svetovnega dneva Romov že tretjo leto zapored prireja večdnevni kulturno-izobraževalni program, ki vključuje romsko kulturo ter spodbuja medkulturno sobivanje. Praznovanje tokrat organiziramo v sodelovanju z Zvezo romske skupnosti Umbrella-Dežnik, Romskim informacijskim centrom Anglunipe in Romskim društvom Romani kafenava dobrota, socialno podjetje.

Na svetovni dan Romov praznujejo romsko kulturo in dediščino ter izpostavljajo prispevek romske kulture k naši skupni evropski kulturi in lokalni skupnosti. Na praznovanju se vsako leto izrazijo resni pomisleki glede težkih razmer, s katerimi se Romi soočajo tako v Sloveniji kot v tujini. Ti so ranljivi predvsem v današnji gospodarski situaciji, ki je prizadela še posebej mlade. Mladi Romi se soočajo z diskriminacijo na številnih področjih. Neprestano se ovira njihov dostop do pravic in socialnega vključevanja v družbo. »Anticiganizem« je nova, posebna oblika rasizma proti Romom in najverjetneje kar glavni dejavnik, ki preprečuje mladim dostop do izobraževanja in uresničitve njihovega celotnega potenciala.

Festival bo potekal od 5. do 11. aprila 2016. Lokacije: Romani kafenava, Galerija EPEKA, Pokrajinski muzej Maribor.

Povprečna starost Romov v Evropi je nižja od povprečja EU. Pomembno je, da mlade podpiramo na začetku njihovega življenjskega cikla, ko so na tem, da dosežejo vrhunec življenja in ustvarjanja. Begunska kriza vpliva na naše vsakdanje življenje tudi preko medijev, ki poudarjajo, da je temelj družbe sožitje in solidarnost, kar je nedvomno vredno podpore, ne glede na slabe gospodarske razmere.

Svetovni dan Romov v Mariboru, v Romani kafenavi, je nedvomno največji dogodek romske skupnosti v zadnjih dveh letih. Leta 2016 ne bo nič drugače. Pričakujejo obisk številnih gostov; potrjenih je že več kot 40 tujih gostov, vključno s predstavniki romske skupnosti iz Makedonije in Hrvaške. Leta 2014 in 2015 so organizirali zanimiv tridnevni program, ki je vključeval različne dejavnosti, tega pa želijo letos še obogatiti in podaljšati.

Posebnost tega leta bo sodelovanje med romsko manjšino in priseljenci. Migranti bodo dodatno obogatili Svetovni dan Romov, saj menijo, da je to sodelovanje potrebno tako na lokalni kot nacionalni ravni.

Letos so se še posebej osredotočili na položaj romskih žensk in njihovo neodvisnost. Prav zato so dogodek uradno poimenovali “Svetovni dan Rominj.” Izpostavljajo, da je potrebno enakost med spoloma doseči na vseh nivojih. Zato so povabili tudi kraljico romske glasbe Esmo Redžepovo in italijansko romsko umetnico Sereno Raggi, ki bosta na svoj umetniški način podali odgovore na nekatera vprašanja in na izzive prihodnosti.

Poleg tega pa ob drugi obletnici otvoritve prve romske restavracije Romani kafenava nadaljujejo svoje delo ter slavnostno predajajo Romani kafenavo v roke novega romskega društva Romsko društvo Romani kafenava dobrota, socialno podjetje. Cilj je doseči opolnomočenje romske skupnosti tudi tako, da sami vodijo podjetje in tako pridobijo še dodatna znanja in kompetence. Projekt Romani kafenava je bil financiran s strani Evropskega socialnega sklada in Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti RS – in nadaljuje svoje delo, z namenom doseči trajnostni učinek in socialno vključevanje Romov in Rominj.

FB dogodek: https://www.facebook.com/events/1728999680701844/

Nazaj na vrh