Kako izgleda, ko želiš ustanoviti socialno podjetje na Okrožnem sodišču Krško?

Št. pobude: 6

Objava pobude: 12. 7. 2017

Zadnjič sem klicala gospo Krampuš iz sodnega registra Okrožnega sodišča Krško, ki sprejema vloge za ustanovitev novih pravnih subjektov, pa bi rada predstavila, kako to izgleda, ko želiš odpreti novo socialno podjetje.

Namreč, potrebovala sem nasvet glede dopolnitve vloge za ustanovitev zavoda, ker smo prejeli od sodišča dopolnitev za ime pravne osebe, saj mora biti v imenu razvidna t.i. “napotitev na dejavnost”. In, da ne bom spet overjala dokumentov, ki bodo zavrnjeni, sem se želela najprej prepričati, da prav razmišljam. Vseh drugih 8 dokumentov za ustanovitev zavoda s statusom socialnega podjetja smo glede na pretekle izkušnje pravilno pripravili: od zahteve za vpis, sklepa ustanovitelja, sklepa direktorja, vloge za registracijo socialnega podjetja, do izbora glavne dejavnosti, soglasja k imenovanju, soglasja k poslovanju in akta o ustanovitvi. Ja, kar precej tega je treba pripraviti.

Gospa iz sodnega registra mi je povedala, da napotitev na dejavnost pomeni, da mora biti v imenu razvidno, s čim se bomo v podjetju ukvarjali, ali je to trgovina, ali npr. posredništvo. Povedala sem, da želimo ustanoviti zavod, socialno podjetje, ki bo spodbujalo ponovno uporabo v obliki zelene trgovine podarjenega oz. centra ponovne uporabe. Ker je to dokaj nov, razmeroma nepoznan koncept, ki ni enak recikliranju, in ker zelena trgovina podarjenega ni klasična trgovina, me seveda gospa ni razumela. Rekla je, da moramo zapisati »ponovno uporabo česa… katerih odpadkov«? Stvar je v tem, da to niso odpadki, ampak so to še uporabne stvari, ki nam jih ljudje donirajo. »Kako izgleda takšna trgovina in kje jih najdete?«

Gospa iz sodnega registra je postala precej nestrpna, ker sem jo še vedno spraševala, če bo v redu “zavod za spodbujanje ponovne uporabe” in povedala je, da naj se raje obrnemo na odvetnika, če nismo iz stroke (ki nam za odprtje zavoda in socialnega podjetja zaračuna lepih 200 evrov). “Glejte, dopolnite, lahko pa vam tudi zavrnemo”.

“Seveda bomo dopolnili, samo želela sem preveriti…”

“Saj bomo videli, moramo še preveriti vaš KNOF, na Fursu veste. Če imate vse davke plačane…”

“Ja, imamo.”

“Bomo videli…”

No, takole izgleda, ko želiš ustanoviti socialno podjetje, ki bo zaposlovalo težje zaposljive osebe, kot so invalidi in migranti, ki bo varovalo okolje in zmanjševalo odlaganje odpadkov s spodbujanjem ponovne uporabe in ki bo tudi tistim, ki si ne morejo veliko privoščiti, omogočala, da dobijo vsaj tisto, kar nujno potrebujejo, po vsem dostopnim cenah.

 

POBUDA: Sistemska podpora za organizacijo letnih ozaveščanj in izobraževanj za zaposlene na uradih o novostih s področja zakonodaje o socialni ekonomiji, namenu in pomenu socialne ekonomije, načinu delovanja ter kako olajšati in spodbuditi zagon podjetij socialne ekonomije.

 

Mojca Žganec Metelko

KNOF, inkubator socialne ekonomije

Socialna ekonomija Posavje

 

Tudi vas muči podoben problem? Podprite pobudo z izpolnitvijo spodnjega obrazca.

Peticija pobuda št.6

Nazaj na vrh