#Kupujem odgovorno

Kampanja #Kupujem odgovorno ozavešča javnost, da vsak posameznik kot kupec vsak dan odloča o tem, kaj bo na policah trgovcev. To je velik vpliv in osebna odgovornost vsakega človeka. Vsak potrošnik, ki se tega zaveda, je lahko odgovoren potrošnik in prispeva h globalnemu odgovornemu potrošništvu.

Kampanja #Kupujem odgovorno je osrednja marketinška aktivnost sektorja socialne ekonomije, ki jo vodi krovna organizacija Združenje Socialna ekonomija Slovenije (ZSES). Ideja za skupno kampanjo je nastala na pobudo socialnih podjetij v združenju, z namenom, da bi spodbudili čim več družbeno odgovornih naročil ter tako zagotovili rast in stabilnost socialnih podjetij. Rezultati so pokazali, da izdelki in storitve socialnih podjetij niso dovolj prepoznavni, da ljudje ne poznajo naše dodane vrednosti, ne vedo, kje izdelke/storitve kupiti, ali pa sploh ne vedo, kaj so socialna podjetja in kaj je njihov namen. (Združenje Socialna ekonomija Slovenije, 2018).

Uradni pričetek kampanje #Kupujem odgovorno« je bil na 8. dnevih socialne ekonomije decembra 2017 v Ljubljani.

Na sejmu Altermed Celje.

S kampanjo želi ZSES dvigovati zavest potrošnikov o tem, da lahko s svojimi nakupnimi odločitvami (tako rekoč »s svojo denarnico«) odločajo o tem, kakšni izdelki bodo na policah trgovcev. Kampanja spodbuja potrošnike, da kupujejo od etičnih in družbeno-odgovornih podjetij, ki ustvarjajo pozitivne družbene učinke. Na ta način skozi odgovorno potrošništvo neposredno promovira podjetja socialne ekonomije, ne da bi to posebej poudarjala.

Združenje za socialno ekonomijo Slovenije večino svojega marketinga izvaja skozi kampanjo #Kupujem odgovorno na sledeče načine:

 • z vpisom podjetij v e-katalog #Kupujem odgovorno (za člane brezplačno);
 • z izdajo tiskanih katalogov #Kupujem odgovorno (za člane doslej brezplačno);
 • z mesečno promocijo članov na facebook strani (za člane enkrat mesečno brezplačno, dodatna izpostavitev se zaračuna);
 • z organizacijo in izvedbo delavnic s področja marketinga, samopromocije, oglaševanja, mreženja, finančnih razpisov;
 • z organizacijo in izvedbo konferenc (tudi mednarodnih) kot plačljivo storitev;
 • s pripravo in izvedbo anket kot plačljivo storitev.

Mojca Ž. Metelko in ddr. Matjaž Mulej

Ali si odgovoren/na potrošnik/ca?

Združenje Socialna ekonomija Slovenije, so.p. je v začetku leta 2018 lansiralo prvo anketo #Kupujem odgovorno za raziskavo zavedanja o odgovornem potrošništvu pod naslovom »Ali si odgovoren/na potrošnik/ca?«. Anketa je bila namenjena odgovorom na vprašanja, koliko potrošniki poznajo odgovorno nakupovanje,  socialna podjetja in njihove izdelke in storitve ter ali povezujejo socialna podjetja z odgovornim nakupovanjem. Anketa je pridobila 858 odgovorov. Novo anketo z istimi vprašanji smo v združenju lansiral 29.7.2019. Izpolnite jo lahko  na tej povezavi.

Miro Mihec, 2018.

Za namene marketinga skozi kampanjo #Kupujem odgovorno Združenje zainteresirana podjetja oskrbi z navodili za uporabo znaka in blagovne znamke ter pravili.

Pogoji za vključitev in uporabo blagovne znamke #Kupujem odgovorno so:

 • članstvo v Združenju Socialna ekonomija Slovenije;
 • vpis v spletni katalog #Kupuj odgovorno;
 • aktivna vključitev v predvidene aktivnosti in uporaba orodij za promocijo;
 • etično ter družbeno odgovorno poslovanje.

V Sloveniji smo odprli že tri zero waste trgovine brez plastične embalaže z blagovno znamko “Kupujem odgovorno. Prva je bila Zelena japka 9. maja 2019 na Dominkuševi 5 v Mariboru, druga 18. maja 2019 v Krškem in tretja Odgovorna trgovina Natura 10. oktobra 2019 na Gosposvetski 7 v Ljubljani.

Če želite uporabljati blagovno znamko “Kupujem odgovorno” za svojo trgovino ali na svojih izdelkih, je potrebno zadoščati sledečim zahtevam:

 • Sprejem etičnega kodeksa in izjave o družbeni odgovornosti Združenja Socialna ekonomija Slovenije;
 • Brez plastičnih vrečk in embalaže (zero waste koncept);
 • Brez gensko spremenjene hrane;
 • Brez usnja (razen če je ponovno uporabljeno), mesa in mlečnih izdelkov;
 • Brez testiranj na živalih;
 • Brez palmovega olja;
 • Pravična trgovina;
 • Ekološka pridelava.

Prva zero waste trgovina v Mariboru Zelena japka z blagovno znamko Kupujem odgovorno.

Raziskava “Marketing socialnih podjetij”

V Združenju Socialna ekonomija Slovenije delamo raziskavo med podjetji socialne ekonomije na temo marketinga in družbenega učinka. S svojimi odgovori boste prispevali k boljšemu razumevanju socialne ekonomije v Sloveniji kakor tudi marketinških potreb vašega podjetja. Vzelo vam bo cca. 10 minut vašega dragocenega časa, za kar se vam iskreno zahvaljujemo. V zameno vam lahko posredujemo rezultate raziskave za vašo lastno analizo ali po želji naš konkretni predlog za sodelovanje. Odgovori bodo uporabljeni za izboljšanje razumevanja socialne ekonomije v Sloveniji ter strategije Združenja Socialna ekonomija Slovenije, vključno s kampanjo Kupujem odgovorno, pa tudi za teoretične študijske namene. Anketo lahko izpolnite na tej povezavi.

Logotip #Kupujem odgovorno

A potrebujete svetovalca za socialno ekonomijo?

Združenje SOCIALNA EKONOMIJA SLOVENIJE in Ekonomska šola Celje, Višja strokovna šola pripravljata predlog za pridobitev študijskega programa za izpopolnjevanje na področju višjega strokovnega izobraževanja – SVETOVALEC ZA SOCIALNO EKONOMIJO. Namen ankete je ugotoviti, katera znanja, spretnosti in kompetence bi bilo treba pridobiti v krajšem programu za izpopolnjevanje prilagojenemu zahtevam delovnega mesta SVETOVALEC ZA SOCIALNO EKONOMIJO. Delo na tem področju je zahtevno in zaposleni potrebuje vrsto specifičnih znanj, spretnosti in kompetenc z različnih področij. Vaše sodelovanje je za raziskavo ključno, saj lahko le z vašimi odgovori dobimo vpogled v dejanske potrebe v okviru delovanja vašega podjetja. Zbrani podatki bodo obravnavani, analizirani in uporabljeni izključno za pripravo predloga. Anketo lahko izpolnite na tej povezavi.

Za ponudbo “Kupujem odgovorno” in več informacij nas kontaktirajte:

Miro Mihec

miro.mihec@socialnaekonomija.si

http://socialnaekonomija.si/?submit=Search&s=kupujem+odgovorno

https://www.facebook.com/Kupujemodgovorno/

Nazaj na vrh