Obisk socialnih podjetij v Pirotu in Nišu

PROJEKT ERASMUS+ 2017 KA107: Izobraževanje za socialno podjetništvo v funkciji reševanja družbenih problemov. Nosilec tega projekta je Ekonomska šola Celje, Višja strokovna šola, partnerska institucija pa Ekonomska fakulteta v Nišu.

V začetku januarja je bila tako na strokovnem obisku v Nišu predavateljica Mojca Sendelbah. Gostitelji so organizirali zanimiv in pester program.

Velik del programa je bil namenjen obisku socialnih podjetij. V Pirotu smo tako obiskali:

Zadrugo Damsko srce, ki ohranja tradicijo tkanja Pirotskih preprog, ki je ena izmed najstarejših srbskih proizvodov. Zaposluje ženske nad 45 let, organizira izobraževanja za izdelavo preprog. Pirotska preproga je pravzaprav vsaka zase zgodba, saj je slikovno pismo, kjer vsak simbol predstavlja poseben pomen.

 

Pirotski potrčko je mladi Aleksa Zivkovic, “Pirotski potrcko”, ki vodi več socialno usmerjenih projektov, med katerim je najbolj poznan nudenje pomoči starejšim občanom (Pirotski potrčko) z dostavo potrebščin in prevozi do zdravnika, trgovine…. s svojim predelanim kolesom.

Na koncu smo spoznali še Združenji žensk KLOK in Združenje žensk Izvorsko Zrno, kateri ohranjata tradicijo in kakovost priprave zdrave hrane v tem območju.

 

V Nišu deluje Omladinski edukativni centar Niš, ki je združenje državljanov, nastalo iz učnega podjetja »Organic«. Ukvarja se z nabiranjem, sušenjem in pakiranjem organskih čajev: divje hruške, divje jabolke, divje robide, divje mete, šipka in koprive. S pridobljenim certifikatom o organskem poreklu, ki velja v Srbiji in državah EU prodajajo svoje izdelke v Srbiji in Nemčiji. Približno tretjino izdelkov prodajo na nemški trg. Poleg kakovosti imajo izdelki tudi izvirno embalažo, ki pritegne pozornost (zasnovo so ustvarili učenci umetniške šole iz Niša) in vonj (pakiran v papir z vonjem kave).

V vasi Leben nekaj kilometrov od Leskovca deluje socialno podjetje Radanska ruža, ki  je prvo civilno javno partnerstvo v Srbiji. Ukvarja se s proizvodnja ozimnice po tradicionalnih receptih na tradicionalni – ročni način: ajvar, sladko, džemi…  Zaposlujejo ranljive skupine žensk (samohranilke, invalidne, samohranilke…). V letu 2018 so pridobili skupinsko certifikacijo (podjetje + 4 kooperanti) za organsko prehrano: od kooperantov pridelovalcev zelenjave do predelave v končne izdelke in uspeli pridobiti kupca BioBalkan iz Avstrije.

Socialno podjetje Chrono v Leskovcu je pravkar pridobil registracijo podjetja za profesionalno rehabilitacijo invalidov. Njihov produkt je mešanica integralne moke in zelišč za pripravo brezkvasnega kruha. Je 100% naravni proizvod. Moki je dodana himalajska sol in soda bikarbona. Variante: mediteranska, hot s papriko, dietna, brezglutenska, Zaposlujejo osebe s kategorizacijo invalidne osebe.(6 zaposlenih).

V okviru istega projekta so na Ekonomski fakulteti v Nišu organizirali predavanje dveh socialnih podjetnikov: Bojana Golubovića in Alekseja Drobnjaka. Študentom sta predstavila ideje in izkušnje na področju socialnega podjetništva. Bojan Golubović je pojasnil, kako je oblikoval in preizkusil aplikacijo, ki naj bi s pomočjo aplikacije, ki jo projicirajo v telovadnicah povečala aktivacijo otrok do 10. leta starosti, da z gibanjem igrajo igrico preko omenjene aplikacije. Študent tretjega letnika EF Niš Aleksa Drobnjak pa je predstavil, kako je prišel do ideje in ustvaril aplikacijo, ki omogoča hitro aktivacijo ljudi določene krvne skupine glede na potrebe.

Na koncu pa so študenti Ekonomske fakultete Univerze v Nišu predstavili svoje ideje in poslovne načrte v zvezi s socialnim podjetništvom. Predstavljenih je bilo 14 različnih idej, ki so jih predstavile študentske ekipe.

Piše: Mojca Sendelbach

Nazaj na vrh