Ogled dobrih praks socialne ekonomije – Prekmurje 2019

Partnerji projekta in ostali deležniki, sodelujoči v projektu »Aktivno in povezano za nova delovna mesta in vključujočo družbo – SocioLab«, smo se v petek, 14. 6. 2019, zbrali na celodnevni ekskurziji »Ogled dobrih praks socialne ekonomije – Prekmurje 2019«.

Najprej smo si ogledali Medgeneracijsko središče Mensana v Murski Soboti, kjer so nam predstavili njihovo dejavnost. Središče je prvenstveno namenjeno sobivanju in soustvarjanju različnih generacij, kjer ljudje različnih poklicev in znanj, mladi in starejši, najdejo različne možnosti sodelovanja, sobivanja, soustvarjanja – sožitja. V Mensani se tako nahajajo:

  • center predelave in ponovne uporabe za vse vrste tekstila;
  • pralnica tekstila, kjer uporabljajo okolju prijazne detergente;
  • trgovina ponovne uporabe rabljenih predmetov, kjer najdete vse od pohištva do vilice, ter druge umetniške in prehrambne domače proizvode;
  • samopostrežna restavracija in kavarna Mensana, v kateri ponujajo dnevne malice in kosila ter druge jedi po naročilu;
  • najemniška stanovanja, ki so primarno namenjena za oddajo starostnikom in socialno šibkejšim.

Našteti prostori služijo tudi kot lokacija številnih dogodkov in delavnic. Najprominentnejša dejavnost središča Mensana je njihova slikovita samopostrežna restavracija, kjer dnevno pripravijo tudi do 800 obrokov, in jih tudi distribuirajo bližnjim podjetjem in posameznikom. Njihovo vodilo je ponuditi domačo, skrbno izbrano lokalno hrano brez dodanih ojačevalcev okusov, umetnih arom in praškov. Posebnost restavracije je tudi v notranji opremi, ki je izključno iz ponovne uporabe, kar daje prostoru poseben šarm in domačnost. Ob našem obisku so nas postregli z domačim ledenim čajem in retaši, tradicionalnimi prekmurskimi zavitki iz vlečenega testa.

Pot smo nadaljevali do Šunkarne Kodila v Markišavcih. V markantnem poslopju z impresivno streho iz trstike obratujejo tako proizvodni obrat mesnin kot trgovina lokalnih prehrambnih izdelkov ter restavracija. Na terasi restavracije, ki ima hkrati pridih domačega in modernega, smo najprej uživali ob narezku tradicionalnih prekmurskih dobrot. Po pokušini nam je direktor podjetja predstavil njihovo dejavnost in približal postopek proizvodnje mesnih izdelkov, zlasti njihovega paradnega konja, prekmurske šunke.

Predstavil nam je tudi blagovno znamko Diši po Prekmurju, ki lokalne pridelovalce združuje v zadrugo Granar. Kar se je začelo z željo po zaščiti prekmurske šunke in gibanice, je sčasoma prerastlo v regijsko kolektivno znamko, kjer zadruga v prvi vrsti odkupuje pristna kakovostna živila od manjših lokalnih ponudnikov, potem pa poskrbi še za kontrolo kakovosti, embalažo, dizajn, celostno grafično podobo, trženje in logistiko. S tovrstno podporo lahko tudi malega pridelovalca približa večjemu trgu.

Nazadnje smo se odpravili še na eko-socialno kmetijo Korenika, ki se v Šalovcih razprostira na dobrih dvajsetih hektarjih. Tam so nas nasmejanih obrazov sprejeli na terasi domačije v objemu Goričkega ter pogostili s kosilom iz lokalno pridelane hrane. Predstavili so nam koncept delovanja njihove eko-socialne kmetije, katere osrednji fokus je obnavljati in negovati sožitje med naravo in ljudmi. Na kmetiji tako usposabljajo, socialno vključujejo in zaposlujejo ranljive družbene skupine, urejajo prijazni dom za živali, ter pridelujejo zelenjavo, zelišča in žitarice, ki jih predelujejo v kvalitetne izdelke z ekološkimi certifikati.

Sledil je ogled zeliščnega in zelenjavnega vrta z rastlinjakom ter živalskega parka in trgovine, kjer so nam predstavili njihove ekološke produkte, kot so denimo čaji, sirupi, zeliščne soli idr., ter potek njihove predelave. Nekaj besed smo namenili tudi izvajanju doživljajskih, kulinaričnih, izobraževalnih in sprostitvenih obiskov in delavnic na kmetiji.

Po sončnem dnevu smo se polni vtisov idiličnega okolja, srčnih ljudi in zglednih praks odpravili nazaj proti domu.

Nazaj na vrh