Poročilo s 14. mednarodne IRDO konference 20.-21.6.2019

Med 20. in 21. junijem je na Univerzi v Mariboru potekala 14. mednarodna konferenca Inštituta za razvoj družbene odgovornosti – IRDO. Na konferenci, katere častni pokrovitelj je bil Marjan Šarec, predsednik vlade Republike Slovenije, je svoje prispevke predstavilo več kot 90 avtorjev iz devetih držav. Osrednja tema letošnje konference je bila družbena odgovornost in njen razvoj, uporaba in merjenje vpliva ter izzivi časa v 2019.

Konferenca je kot eno izmed glavnih izzivov današnje družbe izpostavila zlasti perečo dilemo med vzpostavitvijo družbeno odgovorne družbe ali tretje svetovne vojne in uničenja pogojev za obstoj človeštva. Temeljno orodje za reševanje tovrstnih izzivov je po mnenju avtorjev sistemsko razmišljanje in ravnanje ter oblikovanje in implementacija modelov in metodologij, ki so naravnani trajnostno in globalno, uporabljajo bolj holističen pristop in vključujejo tudi umetno inteligenco. Pri tem so poudarili tudi velik pomen izvajanja merjenja družbenega učinka kot bistvenega kazalnika stanja družbe.

Predavanja so se v dopoldanskem delu osredotočala zlasti na delovanje in primere modelov Svetovne organizacije za sisteme in kibernetiko – WOSC, ki letos praznuje 50 let, s ključnim govorcem predsednikom WOSC Raulom Espejo, predsednik programskega odbora konference ddr. Matjaž Mulej  pa je predvsem predstavil svoje prispevke na temo teorije sistemov.

V popoldanskem času smo na vzporednih panelih poleg teorije poslušali še o konkretnih primerih aplikacije modelov družbene odgovornosti, orodjih za merjenje družbenega učinka ter o izobraževanju in mladih. Poleg predavanj so tekle tudi živahne okrogle mize, sklicana pa je bila tudi tiskovna konferenca.

Na zaključni dan so zaslužnemu profesorju Matjažu Muleju podelili medaljo Norberta Wienerja, priznanje za področje sistemske teorije in kibernetike.

Eden od govorcev na vzporednih panelih konference je bil tudi član upravnega odbora Združenja Socialna ekonomija Slovenije Miro Mihec s predavanjem “Smernice za izbor evropskih prestolnic socialne ekonomije in njihov družbeni učinek”. Izhaja predvsem iz lastnih izkušenj in izzivov ob vodenju projekta Maribor, evropska prestolnica socialne ekonomije Maribor 2018 z namenom oblikovanja smernic za prihodnje prestolnice in ovrednotenjem družbenega učinka, ki ga tovrstna aktivnost omogoča.

Zapis: Ida, učne delavnice

Foto: Irdo in Ida

Zdaj pa si poglejmo še uradno poročilo IRDO Inštituta za družbeno odgovornost

Tukaj si lahko preberete prispevke posameznih avtorjev: www.irdo.si

Nazaj na vrh