Predsednik Vlade Republike Slovenije dr. Miro Cerar bo prisluhnil socialni in družbeno odgovorni ekonomiji na sejmu GREEN 7.4.

Od srede, 4.4. se v Gornji Radgoni odvija 4. mednarodni sejem trajnostnih tehnologij in zelenega življenjskega sloga GREEN, ki se bo zaključil v soboto, 7.4. z obiskom predsednika vlade Republike dr. Mira Cerarja.

Predsednik Vlade se bo ob 13. uri udeležil Povezovalnice v organizaciji Etri skupnosti. Povezovalnica gosti rastočo razstavo na temo Trajnostnih ciljev Agende 2030. Ob razstavi poteka tudi Govoreča paleta, na kateri se vse dni sejma povezuje in predstavlja znanje, ideje in projekte, ki prispevajo k približevanju tem ciljem. V soboto se bo predsedniku v času obiska na Govoreči paleti predstavilo delo na področju družbeno odgovorne ekonomije in trajnostnega razvoja.

S tem se bo zaključil bogat program, v katerem organizatorji izpostavljajo četrtkovo okroglo mizo v sklopu projekta Road-CSR in izvedbi Etri skupnosti, na kateri sta Anita Hrast iz inštituta IRDO in Tadej Slapnik, državni sekretar v pisarni predsednika vlade, predstavila osnutek Nacionalne strategije družbene odgovornosti (podjetij) Slovenije. Priprava strategije je povezala vse deležnike, ki delujejo na tem področju v Sloveniji, okrogla miza pa predstavlja nadaljevanje tovrstnega vključujočega sodelovanja. Slovenija je pripravljena za sprejem strategije in pripravo akcijskega načrta.

Sobotni program v času obiska predsednika Vlade na Govoreči paleti:

  • Trajnostni cilji in Agenda 2030 v Sloveniji – sporočilo Etri skupnosti
  • Graditev vključujoče družbe in merjenje družbene odgovornosti podjetij
  • Prispevek in priložnosti socialnih podjetij v mednarodnih projektih
  • Evropska prestolnica socialne ekonomije Maribor 2018
  • Kampanja Kupujem odgovorno
  • Socialna podjetja Združenja socialne ekonomije na sejmu GREEN 2018

 Etri skupnost je skupnost podjetij, organizacij in posameznikov, kjer ustvarjajo vključujočo družbo z ustvarjanjem delovnih mest za vse. Spreminjajo navade na področjih ekologije, ergonomije in etične ekonomije. Ranljivim skupinam zagotavljajo pravico do dela, tudi na najbolj inovativnih področjih z velikim podjetniškim potencialom. Delujejo po načelih krožnega gospodarstva ter povezujejo gospodarstvo, nevladne organizacije in kreativno industrijo, kar jim pomaga do konkretnih poslovnih rezultatov v lokalnem okolju. So izvajalci trajnostne oblike nakupa z namenom – v ospredje postavljajo odgovornost za deljenje dobička. https://etri.si/

Projekt Road-CSR (»Načrt za integracijo in pregled poslovnih praks korporativne družbene odgovornosti v državah EU«) sofinancira Evropska unija v sklopu programa Interreg Europe. Cilj projekta je podpora državam članicam EU v uvajanju družbene odgovornosti gospodarskih družb kot celostnega modela upravljanja v mala in srednja podjetja (MSP) z namenom povečanja konkurenčnosti MSP-jev. Glavni rezultat projekta bo državam v projektnem partnerstvu omogočil izmenjavo izkušenj, modele dobrih praks in ustvaril podlago za vključevanje družbene odgovornosti gospodarskih družb v zakonodajne, programske in akcijske dokumente tako na nacionalnih kot regionalnih nivojih. Poleg tega bo eden izmed pomembnih rezultatov projekta tudi priporočilo politiki za revizijo Direktive 2014/95/EU in nadaljnjem ustvarjanju podlag  za oblikovanje politik na področju družbene in širše odgovornosti velikih in majhnih gospodarskih družb. Projekt v Sloveniji vodi E-zavod. https://www.ezavod.si/eu-projekti/tekoci-projekti/spodbujanje-inovativnosti-in-podjetnistva/road-csr

 

 

 

 

Nazaj na vrh