Ustanovili smo zadrugo Odgovorni ustvarjalci; 9. maja bo prvi sklic potencialnih zadružnikov

Spoštovani zadružniki in simpatizerji zadruge Odgovorni ustvarjalci, z.b.o., so.p.

Obveščamo vas, da je bila v mesecu marcu ustanovljena in na sodišču registrirana naša zadruga Odgovorni ustvarjalci, z.b.o., so.p.. Zadruga bo zaenkrat uporabljala pisarno Združenja Socialna ekonomija Slovenije na Partizanski 12, občasno tudi dvorano na Gorkega 34 v Mariboru.

Zadruga je nastala kot odgovor na naraščujoč izziv prekarnih delavcev v vzhodni Sloveniji, in sicer na razpisu Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo »S kreativnim vključevanjem do dostojnega dela«. Zadružna pravila so se izoblikovala na več kot 12 delavnicah in zaključni akademiji. Več o projektu si lahko preberete na našme spletni strani.

Na zaključni konferenci projekta smo v decembru 2018 idenfiticirali 19 pristopnih izjav k zadrugi Odgovorni ustvarjalci. Od takrat pa do aprila 2019 so se vaš interes, status in potrebe gotovo spremenile, zato želimo sklicati sestanek, da uskladimo svoje poglede in aktivnosti v bodoče.

Priložnost za srečanje potencialnih zadružnikov je otvoritev prve zero waste trgovine brez plastične embalaže v Mariboru in druge v Sloveniji, ki se bo imenovala Zelena japka – Kupujem odgovorno. To bo trgovina socialnega podjetja Pupillam in spletne trgovine ECO GREEN APPLE.com. Dobimo se torej v četrtek, 9. maja 2019 na Mali tržnici (Dominkuševa ulica 5), in sicer ob 13. do 14. ure in/ali od 19. do 20. ure. Prosimo sporočite nam, kdaj vam odgovarja. Sicer si vzamite čas, saj bodo zanimive tudi druge točke programa otvoritve trgovine – dopoldanski program bo potekal med 10. in 16. uro in se bo ponovil popoldne med 16. in 20. uro.Tema srečanja bo poleg navedene evalvacije našega interesa tudi oblikovanje strategije zadruge Odgovorni ustvarjalci, z.b.o., so.p..

Tema srečanja bo poleg navedene evalvacije našega interesa tudi oblikovanje strategije zadruge Odgovorni ustvarjalci, z.b.o., so.p.. Tukaj je osnutek strategije:

1. Obveščanje in komuniciranje o aktivnostih
2. Sestanek 9.5. s povabilom k sokreiranju novih delovnih mest *
3. Motivacija: Oblikovanje skrbnikov za posamezna področja glede na delovanje zadruge (računovodstvo, pravno svetovanje, marketing, prodaja, organizacija,…t.j. storitev za zadružnike kot tudi izven) in glede na področje delovanja (trajnostni turizem, wero waste).
4. Poslovanje zadruge v prvi fazi kot posrednik za s.p.-je in fizične osebe, ki poslujejo med samo mimo zadruge, ki je le posrednik pri pridobivanju posla, izvaja skupne službe zadružnikov zaradi zniževanja (delitev) stroškov ter kot strokovno posvetovalno telo. Možnost osebnega dopolnilnega dela. Varianta je tudi delo preko zadruge s prostovoljsko pogodbo.
5. Uporaba Create responsible kot informativne spletne strani, preko katere se posli še ne izvajajo ali postavitev nove spletne strani
6. Poslovanje preko e-platforme, ko jo z dodatnimi sredstvi nadgradimo z block-chain tehnologijo
*Možna nova delovna mesta so lahko eden izmed poslanstev zadruge na način, da se podpre najprej prekarce:
– izdelava eko čistilnih sredstev in materiala (krpe), morda v sodelovanje s Toti DCA
– suha roba (izdelki iz konoplje, lesa, trave (košare, krtače…)
– izdelava razgradljivih eko vrečk za trgovske centre z blagovno znamko Kupujem odgovorno
– šivanje vreč
– izdelava eko embalaže

Novi poklici:
– »Zero waste« svetovalci Kupujem odgovorno, šolanje Iris, prostovoljci – nova delovna mesta

Kontakt:

Miro Mihec, član UO ZSES

041 710-277

Nazaj na vrh