Utrinki s srečanja okrogle mize Mir, trajnost, mladi in vzor majhnih mest

Zavod 2030 iz Celja je v sodelovanju s Teozofskim društvom Celje organiziral okroglo mizo na temo Mir, trajnost, mladi in vzor majhnih mest. Na dobro obiskanem dogodku smo imeli čast poslušati tri priznane strokovnjake iz različnih področij. Sally Ranney je predana okoljevarstvena aktivistka, ki je delala s tremi predsedniki ZDA in je ustanoviteljica ter članica mnogih odborov. Predana je vprašanjem trajnostnega razvoja in ohranjanja narave. Dr. Nina Meyerhof je življenje posvetila delu z mladimi v več kot 90 državah, je borka za pravice otrok in dobitnica mnogih nagrad. Gregor Deleja iz Gimnazije Celje – Center velja za enega naprednejših ravnateljev pri nas, in je priljubljen tako med učitelji kot med dijaki. Poleg ravnateljskih obveznosti poučuje glasbo in klavir, vodi šolski zbor in fantovske a capella zasedbe, skrbi za programe mednarodne izmenjave, idr.

V prvem delu so govorci na kratko predstavili svoje delo in aktivnosti ter izpostavili najbolj pereče probleme, s katerimi se soočajo. Poudarili so zlasti podnebne spremembe, vlogo trajnostnega razvoja, ohranjanje narave in vlogo mladih pri ustvarjanju svetlejše prihodnosti, ter z nalezljivo energičnostjo predstavili tudi nekaj primerov dobrih praks kot motivacija za lastno angažiranje.

V drugem delu so govorniki skupaj z udeleženci sodelovali pri oblikovanju idej za rešitve problemov znotraj lokalnega okolja, in za tem raziskali tudi možne poti do konkretnih ukrepov. Pri tem smo izpostavili velik potencial za vzor majhnih mest kot je Celje in tudi majhnih držav kot je Slovenija, ki imajo to prednost, da lahko delujejo kot aktivni peskovnik, kjer se preizkušajo novi modeli in načini delovanja.

Za dogodkom so tako že nastali zametki obetajočih zamisli za prihodnje dogodke in aktivnosti, ki bi na lokalni ravni vzpodbujale ideje miru, trajnosti in aktivacije mladih, torej malih idej, ki lahko vodijo do velikih družbenih in okoljskih sprememb.

Nazaj na vrh