V Mariboru se je odvil Festival socialne ekonomije

V sodelovanju z Dnevi socialne ekonomije, ki jih letos že 6. leto zaporedoma v Ljubljani organizira Združenje ŠENT in v okviru Festivala Stare trte, ki ga organizira Zavod za turizem Maribor – Pohorje, smo skupaj s partnerji, Fundacijo za izboljšanje zaposlitvenih možnosti Prizma, eim – Centrom razvoja človeških virov in Združenjem CAAP, so.p., organizirali Festival socialne ekonomije, ki se je odvijal med 10. in 13. oktobrom 2015 v Mariboru.

Festival se je pričel v soboto, 10. oktobra, s IV. prodajnim sejmom, katerega osrednji namen je promocija in prodaja izdelkov in storitev socialnih podjetij, zadrug ter vseh akterjev socialne ekonomije.

Trenutno je v Sloveniji registriranih okoli 100 socialnih podjetij. 14 izmed njih se je predstavilo tudi na sejmu, kjer so z obiskovalci delili predstavitve svojih izdelkov in storitev, med drugim veliko dobrih jedi in pijač, ki so jih seveda ponudili za degustiranje. Izdelke, ki so jih ponujali, so lahko obiskovalci tudi kupili. Na sejmu so se predstavile zadruge, zavodi, ustanove, zveze in društva.

iv. prodajni sejem-4

Foto: IV: Prodajni sejem, razstavljalci in obisk podžupanje

S svojimi izdelki in storitvami so se predstavili:

 • Varuhi semen, društvo za ohranjanje biotske pestrosti kulturnih rastlin, so.p., Maribor
 • ZELENA DIREKTIVA, Inštitut za razvoj biotske pestrosti in ekološke kulture, so.p., Maribor
 • Kooperativa DAME, z.o.o., so.p., Maribor
 • Društvo Terne Roma, so.p., Maribor
 • Združenje Frekvenca, so.p., Maribor
 • Novi Armal z.b.o., so.p., Maribor
 • Kooperativa Konjice, z.b.o., so.p., Slovenske Konjice
 • Razvojno združenje Grunt, so.p., Kamnik
 • Zavod Skrita energija, so.p., Lovrenc na Pohorju
 • Kooperativa Štatenberg, z.b.o., so.p., Makole
 • Zadruga VEZ, z.b.o., so.p., Izlake
 • ZRP Pomelaj, z.o.o., Velika Polana
 • Prevajalska zadruga Soglasnik z.o.o., Dravograd
 • CDUO, Rokodelska zadruga z.b.o., Slovenska Bistrica
 • SLOGA – platform nevladnih organizacij za razvojno sodelovanje in humanitarno pomoč, Ljubljana
 • Združenje za trajnostni razvoj Grapar, Tolmin
 • Moja štacuna, socialno-podjetniški start-up (POTENCIAL Inštitut), Čepovan
 • Iniciativa Kooperativa Alpe Adria, Slovenske Konjice

Skupaj z organizatorjem Združenje SLOVENSKI FORUM SOCIALNEGA PODJETNIŠTVA, so.p., Maribor, so se predstavili tudi predstavniki podpornega okolja:

 • Fundacija za izboljšanje zaposlitvenih možnosti Prizma, Maribor
 • Eim – Center razvoja človeških virov, Maribor in
 • Združenje CAAP, so.p., Maribor.

Program dogajanja sejemske prireditve so popestrili učenci glasbene šole KUD KODA iz Maribora, ki so obiskovalce navdušili s svojim petjem in igranjem na instrumente.

Festival se je nadaljeval v ponedeljek, 12. oktobra, s številnimi zanimivimi delavnicami, ki so potekale v Tkalki (Tkalski prehod 4, Maribor) ves dan. Na delavnici “BOJ ALI BEG, Umetnost obvladovanja stresa” so obiskovalcem dali napotke, kako se izogniti stresnim situacijam in jih uspešno premagovati na delovnem mestu. Za vse nepoznavalce socialnega podjetništva, se je odvil kviz “Socialno podjetništvo – Kaj te to je?”, ki je skozi šaljivo pripovedno zgodbico pojasnili razliko med klasičnim podjetništvom ter socialnim podjetništvom in na zanimiv, malo drugačen način pojasnil delovanje le-tega. Na delavnici “Ali imam kompetence za socialnega podjetnika”, so obiskovalci s pomočjo izpolnjevanja vprašalnika ugotovili, katere kompetence, ki jih socialni podjetnik potrebuje, že imajo in katere morajo še razvijati. Za vse glasbene navdušence, ki so si želeli izdelati svoj lasten sintisajzer, so pripravili tudi delavnico Synthshare. Za kreativne, ki so si zaželeli lastnega ustvarjanja, pa je potekala delavnica “Naredimo svoj 3D model z laserjem”.

Untitled design-3

Foto: Delavnice

Festival se je zaključil v torek, 13. oktobra, s posvetom na temo “Stanje in prihodnost socialne ekonomije v Mariboru”. Namen posveta je bil zastaviti strateške cilje ter opredeliti smernice za  oblikovanje programa, s katerim bomo v Mariboru in okolici spodbujali zagon, rast socialnih podjetij ter zaposlovanje v sektorju socialne ekonomije. Strateške cilje moramo navezati na vladno Strategijo razvoja socialne ekonomije 2015-2025, ki jo pripravlja Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo ter na možnosti financiranja programov spodbujanja ustvarjanja novih delovnih mest in zaposlovanja v socialni ekonomiji v aktualni evropski finančni perspektivi.

Untitled design-6

Foto: Posvet: Stanje in prihodnost socialne ekonomije v Mariboru

Ob zaključku Festivala socialne ekonomije v Mariboru ugotavljamo, da je zanimanje občanov, kot tudi predstavnikov lokalnih oblasti, za dogajanja s to tematiko veliko, saj so bili vsi trije dnevi zelo dobro obiskani. Vseh udeležencev skupaj, ki so sodelovali na Festivalu socialne ekonomije je bilo 90, hkrati pa se je na sejmu zvrstilo preko 1000 obiskovalcev. Sodelovanje vseh akterjev socialne ekonomije (socialna podjetja, organizacije podpornega okolja, uporabniki, predstavniki lokalne skupnosti, vlade oz. države) je bilo na visoki ravni in ga velja v prihodnje širiti ter negovati po vsej državi. Tridnevni festival v Mariboru v sodelovanju s 6. Dnevi socialne ekonomije v Ljubljani, daje izredno dodano vrednost razvoju solidarnostne, socialno-tržne ekonomije v Sloveniji, kot vedno bolj prepoznane trajnostne veje dolgoročnega razvoja gospodarstva, družbene odgovornosti in blaginje prebivalstva.

Screen Shot 2015-10-02 at 14.40.30

Nazaj na vrh