EU: Akcijski načrt za uspešno evropsko socialno ekonomijo

Evropska komisija je danes predstavila akcijski načrt za uspešno evropsko socialno ekonomijo. Okrepljena podpora socialni ekonomiji bo po eni strani prispevala k ustvarjanju novih delovnih mest, po drugi strani pa organizacijam omogočila, da povečajo svoj družbeni učinek po vsej EU.

Organizacije socialne ekonomije so subjekti, ki dajejo prednost socialnim in okoljskim ciljem ter večino svojega dobička ponovno vložijo v organizacijo. V Evropi je 2,8 milijona takih subjektov, ki zaposlujejo 13,6 milijona ljudi ter ponujajo rešitve za ključne izzive naših družb.

Komisija je predlagala ukrepanje na področju ustvarjanja pogojev za uspešno socialno ekonomijo, odpiranja priložnosti za ustanavljanje organizacij socialne ekonomije in njihove širitve ter zagotavljanja priznavanja socialne ekonomije in njenega potenciala.

Evropski komisar za delovna mesta in socialne pravice Nicolas Schmit je pojasnil: »Socialna ekonomija lahko na podlagi močnih lokalnih korenin ponudi inovativne rešitve od spodaj navzgor za številne globalne izzive našega časa, kot so podnebne spremembe, digitalizacija in socialna izključenost.«

Celotno sporočilo:

https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/sl/ip_21_6568

Več informacij:

https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/sl/qanda_21_6566

Fotografija: Pixabay

Nazaj na vrh